Home Divemaster
Divemaster PDF Afdrukken E-mail

De Padi Divemaster cursus is de eerste professionele opleiding die een duiker kan volgen. In grote lijnen zijn er twee redenen om de cursus te doen: Om je kennis en duikvaardigheden te verbeteren en/of om er iets mee te gaan doen, dat wil zeggen helpen bij het lesgeven of werken op een duikbasis in een zonnig land. Dit verhaal geeft je een beeld van de cursus en van de dingen die je als divemaster kan doen.

 

Voorwaarden voor deelname
Om te kunnen beginnen aan deze cursus moet je:

 • 20 gelogde duiken hebben
 • Rescue diver zijn
 • Achttien jaar of ouder zijn
 • Medisch gekeurd zijn (bewijs niet ouder dan een jaar)

 

Om gebrevetteerd te kunnen worden moet je:

 • 60 gelogde duiken hebben
 • Alle cursusonderdelen afgerond hebben
 • Medisch gekeurd zijn (bewijs niet ouder dan een jaar)

 

 

Profiel van een Divemaster

Een divemaster is een zeer goede duiker met theorie-kennis op instructeursniveau. Hij is opgeleid om een instructeur tijdens cursussen te assisteren en hij is in staat om de verantwoordelijkheid te nemen over een groep duikers. Goede duikvaardigheden alleen zijn dus niet voldoende: Andere eigenschappen zoals sociale vaardigheden, organisatievermogen, houding & verantwoordelijkheidsgevoel zijn minstens net zo belangrijk! Hou hier rekening mee als je erover denkt om divemaster te worden: Kan je en (vooral) wil je de rol van divemaster vervullen? Als je het eenmaal bent zullen andere duikers je altijd de voorbeeldfunctie toebedelen.

 

Wat kun je verwacten als Divemaster in spe.

Op de eerste plaats: Veel duiken. Tijdens het assisteren bij cursussen zal je je eigen duikvaardigheden perfectioneren en natuurlijk de allerleukste mensen leren kennen. Je zal niet meer als een cursist behandeld worden, maar eerder als een collega. Als lid van het instructieteam zal je kennis overdragen, actief meedenken bij de planning, hard werken bij de uitvoering en veel waardering krijgen van cursisten als je het goed doet. Met name dit laatste is de voornaamste drijfveer voor veel divemasters.

Wat mag je als gebrevetteerd DiveMaster doen?

Een divemaster met een actief lidmaatschap van Padi en een verzekering mag:
- assisteren tijdens cursussen
- diverse (onderdelen van) cursussen zelfstandig of onder toezicht geven
- duiken begeleiden
- proefduiken in het zwembad geven (na een proefduikstage)

Cursusoverzicht

Als dit je aardig in de oren klinkt, lees dan verder om te zien wat je ervoor moet doen. De cursus is verdeeld in een aantal delen.

Watervaardigheden

Om je duik- & zwemvaardigheden te testen en te verbeteren moet je de volgende dingen doen:

 • Duikvaardigheden: Hier leer je hoe je alle oefeningen van de Open Water cursus kan demonstreren aan nieuwe duikers.
 • Rescue evaluatie: Individueel mag je het slotscenario van de rescue cursus uitvoeren, dus een patient opsporen, omhoog halen, verslepen en uitkleden, uit het water halen en verzorgen.
 • Stresstest: Met een medecursist alle apparatuur verwisselen onderwater terwijl je aan het buddy-breathen bent.
 • Zwemvaardigheden: 400 meter zwemmen, 800 meter snorkelen, 100 meter vermoeide duiker duwen / trekken en 15 minuten watertrappelen.


Theorie

dm

De theorie is er op gericht om je kennisniveau gelijk te maken aan dat van een instructeur, zodat je antwoord kan geven op vragen van leerlingen. Je krijgt drie boeken (de Divemastermanual, het Duikkennis Werkboek en de Encyclopedie), de video van de cursus en de multilevel planner, het Wheel. Daarnaast wordt een eigen Instructeursmanual sterk aanbevolen . Er zijn een aantal lessen waarin de rol van een Divemaster als gids, begeleider en assistent bij cursussen wordt besproken, maar een groot deel van de stof zal je door zelfstudie leren in je eigen tempo. Als je er klaar voor bent, toetsen we je kennis met een examen.

 

Onderwaterkaar en Noodassistentieplan

Je maakt zelfstandig een Noodassistentieplan en een Onderwaterkaart van een aangewezen duikgebied. Het eindresultaat moet een aantal pagina's omvatten, met daarin alle noodzakelijke informatie voor een duiker die nog nooit in dat gebied heeft gedoken.

 

Praktijk

Hoe een Divemaster in de praktijk werkt gaan we simuleren in verschillende rollenspellen. Zo zal je in het buitenwater leren toezicht houden op gebrevetteerde duikers, assisteren bij duikers in opleiding en zelfstandig een duikdag voor gebrevetteerde duikers organiseren en leiden.

Attachments:
Download this file (Aanmelding DSB.pdf)Aanmeldingsformulier[Dit is het Aanmeldingsformulier, vul het volledig en duidelijk in...]
 
© 2014 Duikschool Brabant