Home Open Water Scuba Instructor
Instructor PDF Afdrukken E-mail

De Open Water Scuba Instructor (OWSI), Specialty Instructor, Master Scuba Diver Trainer (MSDT), Staff Instructor en Master Instructor (MI) geven in samenwerking met een aantal partners die we al jaren kennen. De opzet van onze duikschool laat het niet toe om CDC te worden.  Samen met deze partners kunnen we toch een goede opleiding garanderen. 

 

Bij PADI is de opleiding  losgekoppeld van het examen. De IDC doe je bij een instructeurs ontwikkelingscentrum ofwel een CDC. Alleen het examen wordt door PADI zèlf
afgenomen. Dat betekent dat je altijd een onafhankelijke opleider tegenover je hebt. Dat is de Course Director, en die term mag je gerust letterlijk opvatten, dus als de
“regisseur” van jouw cursus. Doordat de Course Director zelf niet degene is die de examens afneemt, kan tijdens de IDC een ontspannen leersituatie ontstaan, waarin je de gelegenheid krijgt fouten te maken en ervan te leren zonder dat ze je examenresultaat negatief beïnvloeden.
 

Instructor Development Course

 

De instructeurscursus van PADI wordt IDC genoemd. De afkorting staat voor Instructor Development Course en dat duidt erop dat je een groeiproces doormaakt waarin je je tot instructeur ontwikkelt.

De nadruk ligt tijdens de IDC op het ingewerkt raken in het PADI-duikopleidingssysteem en vooral ook het zelf lesgeven met dit systeem. Daarnaast worden veel onderwerpen besproken die van het eigenlijke lesgeven iets verder af staan maar die juist voor een professionele duikinstructeur van erg groot belang zijn: denk aan bijvoorbeeld wettelijke beroepsaansprakelijkheid,informatie over de duikbranche en marketing.
Bepaalde onderwerpen komen op de IDC welbewust níet aan de orde, namelijk omdat ze tijdens eerdere PADI-cursussen uitgebreid behandeld c.q. geoefend zijn: ze worden bekend verondersteld. Denk hierbij aan zaken als het geven van demonstraties van duikvaardigheden, aan reddingsvaardigheid en aan duiktheorie. Ben je daar voor jezelf niet helemaal zeker over, dan is het belangrijk dat je je goed voorbereidt vóór de aanvang van de IDC, zodat je in de cursus op niveau bent.De IDC van PADI bestaat uit vier delen.

  • Zelfstudie: je leest artikelen en maakt de kennistoetsen, doet een review van de manuals en Undersea Journals
  • Het tweede deel bestaat uit een “preassessment” waarin gekeken wordt of je alles wat in eerdere cursussen thuishoort beheerst, bijvoorbeeld de divemaster-theorie en je duik- en rescuevaardigheid.
  • Als derde volgt het AI (Assistant Instructor)-gedeelte: hierin maak je kennis met zowel de filosofie van PADI als de manier waarop die is vertaald in het lesgeven. Je leert in dit gedeelte ook lesgeven met PADI-materialen en je gaat dat zelf doen: theorie-, zwembad- en buitenwaterlessen.
  • Het laatste deel van de IDC is het OWSI (Open Water Scuba Instructor)-gedeelte: er komen kwesties aan de orde die met het beroep van duikinstructeur te maken hebben, waaronder zakelijke aspecten en wettelijke aansprakelijkheid. Bovendien worden in dit deel de cursussen behandeld die je als instructeur mag geven en doe je meer ervaring op in het lesgeven.


Instructor Examination.

 

De “Instructor Examination” (het instructeursexamenof IE) staat geheel los van de IDC. Slagen hiervoor is voorwaarde om bij PADI de bevoegdheid van Open Water Scuba Instructor aan te vragen. Examen kun je doen, maximaal twee keer, tot een jaar nadat je een IDC met goed gevolg afgesloten hebt. Je IDC blijft dus één jaar geldig. Hoewel de meeste mensen het examen aansluitend doen, bestaat er dus de mogelijkheid het nog even uit te stellen.

 
© 2014 Duikschool Brabant