Home Specialty Instructor
Specialty Instructor PDF Afdrukken E-mail

De Open Water Scuba Instructor (OWSI), Specialty Instructor, Master Scuba Diver Trainer (MSDT), Staff Instructor en Master Instructor (MI) geven in samenwerking met een aantal partners die we al jaren kennen. De opzet van onze duikschool laat het niet toe om CDC te worden.  Samen met deze partners kunnen we toch een goede opleiding garanderen. 

Om een van de Specialty Diver Courses te mogen geven moet je Specialty instructeur voor die specifieke specialty zijn.
Specialty Instructeur kun je op 3 manieren worden :
Je maakt minimaal 20 duiken in de aangegeven specialty en vraagt toestemming aan de PADI om specialty instructeur te worden. De PADI verplicht je dan de voorgeschreven cursussen te hanteren. Op deze manier garanderen ze een instructeur met ervaring en dwingen ze toch de uitgekiende cursussen voor. Dit is niet mogelijk voor alle specialties.
Je volgt een specialty instructeur cursus. Er kunnen verschillende redenen zijn om een specialty-instructeurscursus te volgen. Zo kan het zijn dat je als instructeur nog niet veel ervaring hebt en wat hulp kunt gebruiken bij het leren geven van specialty’s. Of je wilt al snel na het behalen van je instructeursbrevet specialty’s geven, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland gaat werken en een groter pakket cursussen wilt kunnen aanbieden. Daarnaast is het voor sommige specialty’s handig allerlei tips en aanwijzingen van iemand te krijgen die deze specialty al vaker gegeven heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan de Enriched Air Diver- en de Materiaalspecialty. Tenslotte zijn er specialty’s waar je uitsluitend via een cursus PADI-instructeur in kunt worden, zoals de DAN Oxygen Provider Specialty.
Of je schrijft zelf een zogenaamde "destinctive specialty". Dit betekent dat  je zelf een volledige cursus ontwikkeld in een gebied waar nog geen specialty voor is. De Educational Board van de PADI evalueerd de cursus of het voldoet aan alle eisen van een PADI cursus, en dat is niet gering. Het bekendste voorbeeld is de Koperen Helm Duiker, die we een aantal jaren terug op de braderie hadden.

Om aan een specialty-instructeurscursus te kunnen deelnemen moet je minimaal Assistant Instructor zijn. Zogenaamde “niet-duik specialty’s” zoals die voor materiaal mag je daarna ook gelijk al geven, voor de duik-specialty’s moet je eerst je IDC en IE af-hebben. Ben je al instructeur, dan ben je direct bevoegd de specialty zelf te geven.
 

 
© 2014 Duikschool Brabant